D. ČAPLOVIČ: Šport by mal byť financovaný aj z Tiposu

21.08.2012 Bratislava

Bratislava 21. augusta (TASR) - Rozvoj športu na Slovensku by mal byť financovaný nielen zo štátneho rozpočtu, ale aj zo zdrojov štátnej stávkovej kancelárie Tipos. Myslí si to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič.

"Budem sa snažiť získať zdroje z Tiposu. Musia to byť jasne účelovo viazané prostriedky. Budeme podporovať rozvoj mládežníckeho, školského či akademického športu, rozvoj niektorých významných medzinárodných podujatí na Slovensku. A prirodzene budeme žiadať prostriedky účelne schválené aj smerom na dobudovanie malých ihrísk, ľadových plôch," povedal dnes pre TASR šéf rezortu školstva.

Čaplovič poukázal na to, že na financovanie športu dnes dáva Slovensko menej peňazí ako okolité krajiny. Vzhľadom na to, že v súčasnosti sa nedá predpokladať, že by sa táto situácia mohla výrazne zmeniť k lepšiemu, treba podľa neho hľadať cesty na efektívnejšie prerozdeľovanie financií. Tento zámer chce ministerstvo presadzovať aj prostredníctvom koncepcie rozvoja športu, ktorú chce predložiť na rokovanie vlády v decembri.

"Po schválení koncepcie prichádzame k návrhu zákona o strešnom orgáne športu. To je to, čo urobili Nemci po viac-menej neúspešnej olympiáde v Aténach v roku 2004, keď sa rozhodli zjednotiť všetky športové zväzy, vytvoriť jeden spoločný orgán," priblížil Čaplovič. Koncepcia by sa podľa neho mala sústrediť aj na to, ktoré oblasti chce Slovensko financovať zo zdrojov, ktoré sú k dispozícii. Popri podpore mladých športovcov chce minister presadzovať aj väčšie investície do kolektívnych športov a disciplín, v ktorých sa slovenským športovcom tradične darí.

Veľkú finančnú podporu minister prisľúbil aj paraolympionikom. Tí dnes prišli do Úradu vlády SR, kde si z rúk premiéra Roberta Fica (Smer-SD) prevzali nominačné dekréty. "Vláda SR si uvedomuje, že aj medzi zdravotne postihnutými športovcami sa konkurencia neustále zvyšuje. Napreduje nielen vo vývoji, ale aj vytváraní podmienok na tréningy. Preto pripravujeme novú koncepciu štátnej starostlivosti o šport, v ktorej bude zahrnutá aj oblasť starostlivosti o športovcov so zdravotným znevýhodnením, vrátane čoraz lepšieho finančného zabezpečenia," prisľúbil predseda vlády.

Šéf Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš vo svojom príhovore vyzdvihol zmeny, ktoré Fico dokázal pre znevýhodnených športovcov presadiť už doteraz. Spomenul napríklad zrovnoprávnenie výšky odmien pre medailistov z olympiády a paraolympiády. "Dobre si pamätám obdobie, keď zimný projekt paraolympijských hier vo Vancouveri bol ohrozený a vďaka vám Slovensko mohlo vyštartovať a získalo 11 medailí," dodal Riapoš.

Paraolympijské hry v Londýne odštartujú 29. augusta a potrvajú do 9. septembra. Zúčastní sa ich viac ako 4000 športovcov, z toho aj 33 Slovákov, ktorí zabojujú v deviatich športových disciplínach.
 

Vyberte región